Focus

Met Sinterklaas kreeg ik vorig jaar een grote pot ‘Focuspoeder’. Het bijbehorende gedicht van twee kantjes vatte voor mij het afgelopen jaar samen. Een jaar waarin de focus – zeker aan het begin van het jaar – af en toe ver te zoeken was. Maar dankzij een aantal kleine aanpassingen in mijn leven, lukte het mij in de loop van het jaar steeds beter om mij te richten op ‘wat ik hier kom doen’.

Het klopt. Ik vind het inderdaad soms lastig om te focussen. We leven in het tijdperk van de prikkels. Ik merk dat ik bijna de hele dag ‘aan’ sta. Had je vroeger een werkdag van 9.00 tot 17.00, tegenwoordig is de scheiding tussen werk en privé ver te zoeken. En sinds het Corona-tijdperk geldt dat niet alleen voor zelfstandigen, maar voor veel meer ‘thuiswerkers’. We leven in een 24-uurs economie, met online nieuwskanalen die elk uur vers nieuws brengen, producten of bijvoorbeeld online cursussen die we écht nodig lijken te hebben om ons leven gemakkelijker te maken (maar tegelijkertijd ook snel weer verouderen, dus schaf ze NU aan, anders mis je nog de boot). Dit kan de nodige stress opleveren.

Net zoals je telefoon na verloop van tijd niet meer goed oplaadt, laad je ook als mens minder goed op als je de hele tijd ‘aan’ staat. Het is dus belangrijk om regelmatig op te laden tussen al deze prikkels door. Ik doe dat door met aandacht dingen te doen en daardoor de vele andere prikkels buiten te sluiten. Dit doe ik tijdens een yoga-lesje of een geleide meditatie. Een andere moment, waarin ik met al mijn aandacht in het hier en nu ben, is tijdens een shiatsubehandeling die ik vanuit YIN-advies geef. Dit zorgt ervoor dat niet alleen voor dat degene die bij mij op de mat ligt helemaal kan ontspannen, óók ikzelf kom in een soort trans en richt me volledig op wat ik op dat moment, op die plek, aan het doen ben.

Het ‘met aandacht dingen doen’ is voor mij een eerste levensbehoefte. Een manier om niet over te lopen in de wereld vol prikkels. Een pure noodzaak om geestelijk in orde te blijven. Via dit stukje lichaamsaandacht lukt het mij om mijn hoofd af en toe uit te kunnen zetten. Los te koppelen van alle drukte.

Ben jij ook toe aan een liefdevolle ‘reset’ door middel van wat extra aandacht voor je lijf? Maak een afspraak voor een ontspannende shiatsu behandeling via ons contactformulier

Tot snel!

Christine